אנודיזציה

מתוך Climbing_Encyclopedia
גרסה מ־11:28, 14 בנובמבר 2016 מאת מיכה יניב (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
טבעות עם ציפוי אנודייז בצבעים שונים
רוקים עם ציפוי אנודייז בצבעים שונים

ציפוי אנודי או אנודייז, או אילגון (באנגלית Anoodize), הוא תהליך שיוצר מעין ציפוי על פני השטח של מתכת ומקנה לה עמידות גבוהה יותר לקורוזיה ולשחיקה מכנית.ניתן בעזרת תהליך כזה גם לשנות את טיב פני השטח. זהו תהליך פסיבציה (שהופך את החומר לפסיבי, כלומר - לא מגיב מבחינה כימית) שמעבה את שכבת התחמוצת על פני השטח של חלקים ממתכת. התהליך מתבצע על ידי טבילה באמבט חומר נוזלי (צבעוני, בדרך כלל) מוליך חשמל. החלק שעובר את הטיפול מתפקד במהלכו כאנודה (אלקטרודה שלילית) של מעגל חשמלי. הזרם החשמלי העובר גורם לאלקטרוליזה (פירוק כימי של חומר באמצעות אנרגייה חשמלית) והנוזל מפרק לחלק שלילי ולחלק חיובי. החלק החיובי של הנוזל נמשך לאנודה ומצפה אותה בשכבה דקה (כ-10 מיקרון) ואחידה. מתקבל ציפוי דק ואחיד מאד שמגן על החלק המתכתי מפני קורוזיה.


התהליך נפוץ בשימוש כדי להגן על אלומיניום (וגם טיטניום) משיתוך ומפגיעה וגם כדי לאפשר צביעה במגוון רחב של צבעים.

קל לבדוק אם האלומיניום עבר אנודיזציה: משפשים עליו אצבע כמה פעמים. אם קצה האצבע השחיר זה אומר שהחלק לא עבר אנודיזציה. חבלי גלישה מלוכלכים באפור-שחור התחככו בטבעות ואמצעי חיכוך שלא עברו אנודיזציה (או שהציפוי שלהם כבר נשחק)..

אנודיזציה באלומיניום

זהו טיפול נפוץ ביותר בטבעות ובאמצעי חיכוך, כדי לשפר את עמידותם לקורוזיה. אבל גם ברוקים, קאמים ואבני עיגון אחרות ניתן למצוא אנודיזציה, בעיקר כדי להבדיל על ידי צבעים שונים בין גדלים שונים של אבני עיגון.

הציפוי המתקבל בתהליך האנודיזציה של אלומיניום נקרא אלומינה. זוהי תחמוצת אלומיניום קשה מאד, שאינה נוטה להתפורר או להתקלף כמו צבע. לאלומינה גם יכולת בידוד חשמלי גבוהה ביותר (לא קשור לציוד טיפוס וגלישה).

לאלומינה המתקבלת בשיטה זו תכונה חשובה נוספת: היא אחידה מאד ולכן היא אטומה מאד. בשונה מתחמוצות אחרות המתקבלות מקורוזיה, שהן חדירות לאוויר ולחומרים שיצרו את הקורוזיה ולכן מאפשרות לתהליך להמשיך לעומק החומר.

כימיה

כאשר אלומיניום נחשף לאטמוספירה, נוצרת עליו שכבת תחמוצת. לשכבת התחמוצת חיבור חזק לאלומיניום כיוון שהיא יוצרת קשר עם הסריג המתכתי והופכת לחלק ממנו. בשונה מחלודה בברזל, התחמוצת קשה ביותר ואינה מתפוררת. אלומיניום בצורה טהורה, אם כן, מוגן באופן טבעי בפני קורוזיה.

המצב שונה בסגסוגות אלומיניום, בעיקר סגסוגות המכילות מגנזיום, הרבה יותר רגישות לשיתוך. כל ציוד הטיפוס שאנו מכירים מאלומינים מיוצר מסגסוגות כאלו (בעיקר, אבל לא רק 6065) ולכן רגיש לקורוזיה. תהליך האנודיזציה משפר זאת.

לפני הטיפול, חלק האלומיניום (שמיוצר ביציקה או בשיחול, בדרך כלל) החומר צריך לעבור ניקוי בחום או בתמיסה, ולעתים גם צורבים אותו בחומצה, כדי לטפל בפני השטח.

באנודיזציה של אלומיניום, שכבת האלומינה מתעבה על ידי העברת זרם ישר דרך תמיסת חומצה גופריתית, כאשר חלק האלומיניום משמש כאנודה. התהליך משחרר מימן בקתודה וחמצן על פני האנודה.

התחמוצת יוצרת מבנה מיקרוסקופי בצורת צינורות משושים חלולים כאשר גם החלל הוא בצורת משושה. לפני אטימתם, אפשר להספיג בתוך חללים אלה חומרים שונים, כגון: צבע, הכנה לדבק, טפלון להפחתת חיכוך, ועוד.


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...