סוגי סלע והתאמתם לבילוט ולסוגי בולטים

מתוך Climbing_Encyclopedia
גרסה מ־05:50, 28 במרץ 2017 מאת מיכה יניב (שיחה | תרומות) (יצירת דף עם התוכן "סקירה של סוגי הסלע השונים מפורטת במאמר הזה. כאן נדון רק בהתאמתם של עיגונים ק...")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

סקירה של סוגי הסלע השונים מפורטת במאמר הזה. כאן נדון רק בהתאמתם של עיגונים קבועים (בולטים לסלעים שונים.

תכונות של בטון ושל סלע טבעי

עיגונים הנדסיים מתוכננים ונבדקים על חומרים הנדסיים: בטון, בלוקים וכו׳, שתכונותיהם ידועות, נקבעות בתהליך הייצור והן נשארות קבועות בדיוק טוב. סלע טבעי שונה מבטון במספר היבטים:

  1. בטון הוא הומוגני בכל הנפח (אותן תכונות בכל נקודה). זה אומר שניתן להסיק במידה טובה מעיגונים בבטון על עיגונים אחרים בבטון דומה. זה גם אומר שהחוזק של העיגון אינו תלוי בכיוון המשיכה והוה זהה בכיוונים שונים.
  2. בטון הוא מלא בכל הכיוונים. זה אומר שהסיכוי לכיסי אוויר או סדקים הוא קטן (בהנחה שהבטון טוב ועומד בתקני הבנייה).

שני התנאים הללו אינן נכונים בהכרח בסלע טבעי:

  1. סלע טבעי נוטה להתחמצן ולהיות מושפע מתנאי מזג אויר לאורך זמן. הסלע נוטה לפתח קרום חיצוני, על פני השטח, שעשוי להיות שונה מהותית בתכונותיו מהסלע עצמו. דוגמאות:
    1. סלע קרבונטי רך (קירטון או גיר קירטוני) כמו במחצבות קדומים, מומס בקלות במים ושוקע שוב בצורת קרום גיר קשה. על פני השטח הסלע נראה יציב וקשה, אבל כמה סנטימטרים לעומק הוא הופך לרך מאד. זו הסיבה שבולטים במחצבות קדומים מתהדקים בקלות עוד ועוד: בולט מכאני אינו מחזיק עומס גדול בסלע רך. תופעה דומה מוכרת באיזור חבל לכיש: מערות הפעמון נחצבו בסלע קירטון רך מאד, אבל פני השטח מכוסים בגיר קשה המכונה נארי, שמהווה ״שכבה״ שמכסה את פני השטח.
    2. בגרניט האדום של ההר הגבוה בסיני יש איזורים בלויים מאד (שהיו חשופים לאויר זמן רב). השכבה החיצונית של הסלע מתפוררת ומרגישה לא יציבה בכלל. אבל בעומק לא רב הגרניט קשה ביותר ולא סדוק ויכול להחזיק בולטים מכל סוג.
  2. בסלע טבעי ניתן למצוא ״פגמים״ רבים: כיסי אוויר, מערכות סידוק קטנות וגדולות, מערות וחללי המסה, מישורי מעבר בין שכבות ועוד.

סלעי משקע

בכל סלעי המשקע ניתן לראות שכבות אופקיות (כי כך החומר שקע בתהליך היצירה של הסלע). אם השכבות עבות (גיאולוגים אומרים שהסלע ״מאסיבי״) זה אומר שבמרכז השכבה ניתן להתייחס למישורי המעבר (מעל השכבה ומתחת לשכבה) כאל רחוקים מספיק.

אם השכבות דקות

סלעי משקע ימיים

תופעות רלבנטיות בסלעי משקע ימיים קרבונטיים (שיש בהם מינרלים של קלציום קרבונט, CaCo3) הן סידוק, המסה ו

קירטון וגיר קירטוני

סלע קרבונטי

גיר ודולומיט

גיר (קלציום קרבונט, CaCo3)

צור

צור מצוי בישראל שני מופעים בעדשות מקומיות בגיר (בולבוסים, למשל), ובשכבות של צור ברקציוזי בתצורת מישש (מעל קירטון של תצורת מנוחה) מתקופת הסנון. במרבית המקרים שכבות הצור הן דקות, אבל במקומות מסויימים הם מגיעות גם לעשרות מטרים (המפל של נחל צבירה, הוא דוגמה קיצונית).

צור הוא סלע קשה ביותר (הוא בנוי מסיליקה - גבישי קוורץ קטנים). ובשכבות עבות, צור שאינו מתפורר יכול להתאים לעיגונים קבועים מכל הסוגים.

סלעי משקע יבשתיים

אבן חול

קונגלומרט

סלעי יסוד

סלעי תהום

גרניט

סלעי פרץ

בזלת

סקוריה

טוף