הבדלים בין גרסאות בדף "טיפוס מלאכותי"

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
(קריאה נוספת)
 
(30 גרסאות ביניים של 3 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
'''טיפוס מלאכותי''' הוא סגנון טיטוס המשתמש בעיגונים ([[אבני עיגון]], [[בולטים]] ו[[פיתונים]]) כדי להתקדם לאורך המסלול. בשיטת ה[[דירוג]] של יוסמיטי, [[YDS - Yosemite Decimal System]] נחשבים מסלולים מלאכותיים לדירוג 6.  
+
[[תמונה: aidclimbing.jpg|שמאל|ממוזער|300px|[[גאסטון רבופה]] על מסלול מלאכותי בשאמוני]]
 +
'''טיפוס מלאכותי''' (באנגלית: '''Aid Climbing'''; בצרפתית '''Artif''', קיצור של '''Artificiel''') הוא סגנון טיפוס המשתמש בעיגונים ([[אבני עיגון]], [[בולטים]] ו[[פיתונים]]) כדי להתקדם לאורך המסלול. בשיטת ה[[דירוג מסלולים|דירוג]] של [[יוסמיטי]], [[YDS - Yosemite Decimal System]] נחשבים מסלולים מלאכותיים לדירוג 6. יש [[דירוג של מסלולי טיפוס מלאכותי|דירוג מיוחד למסלולים מלאכותיים]].
  
Aid climbing is a style of climbing in which fixed or placed protection is used to make upward progress. In the Yosemite Decimal System used in the US, it is sometimes called "6th class" climbing.
 
The term contrasts with free climbing in which no artificial aids are used to make progress. In aid climbing, the climber ascends by hanging on, and climbing on, his or her equipment; in free climbing the climber ascends by holding onto, and stepping on, natural features of the rock, using rope and equipment only to catch them in case of a fall, and to hang on at belay stations. In general, aid climbing places less emphasis on athletic fitness and physical strength but more on technical skill, though the physical aspects of hard aid climbing should not be underestimated. Aid techniques are most often utilized on extremely steep and long routes, demanding great endurance and stamina, both physical and mental.
 
  
 +
טיפוס מלאכותי נבדל במיוחד מ[[טיפוס חפשי]], בו אין שימוש בציוד כדי להתקדם לאורך המסלול אלא באחיזות של הסלע, והציוד משמש לאבטחה בלבד. בטיפוס מלאכותי המטפס תלוי על הציוד ועל העגינות מרבית הזמן. באופן כללי ניתן לומר כי בטיפוס מלאכותי אין משמעות רבה כלכך ליכולות אתלטיות אלא יותר ליכולות טכניות, אם כי אין לזלזל בהיבטים הפיזיים והנפשיים הדרושים במסלולים מלאכותיים קשים. קטעים ומסלולים של טיפוס מלאכותי הם לרוב ארוכים ותלולים ביותר, ודורשים כוח וסיבולת רבים, פיזיים ומנטאליים.
 +
==היסטוריה==
 +
עד שנות השישים (של המאה העשרים), וגם אחר כך, טיפוס מלאכותי היה נפוץ בהרים ובמרבית איזורי הטיפוס הגדולים. יוסמיטי הוא אתר מפורסם כזה, אבל גם בשאמוני בצרפת ובכל רחבי האלפים זה היה המצב. [[גאסטון רבופה]] (Gaston Rébuffat) למשל, התפרסם בין השאר בזכות מסלולים מלאכותיים שפתח בשנות השבעים של המאה העשרים, חלקם בסולו. התמונה כאן היא שלו, כשהוא מטפס על הגרניט של שמוני. עם השיפור בציוד ובטכניקה, התברר כי ניתן לטפס רבים ממסלולים אלה גם ב[[טיפוס חפשי]]. מספר מטפסים יצאו בביקורת על השימוש בטיפוס מלאכותי. [[ריינהולד מסנר]] אמר כי: ''אנשים מגיעים לראשם של מסלולי סלע לא על ידי יכולת, מיומנות וכשרון, אלא על ידי השפלת הקיר דרך עבודה פיזית קשה, [[פיץ']] אחר פיץ'. מיהו זה שזיהם את רוח הטיפוס?'' (תרגום חפשי מתוך [[רצח הבלתי-אפשרי]]).
  
 +
טיפוס חפשי הפך לפרטיקה הנפוצה, ומטפסים המשיכו לטפס מסלולים מלאכותיים, אבל יותר ויותר כאלה שאין בהם אחיזות, שהסלע מתפורר, ושאין בהם עגינות. חלק ממסלולים אלה נפתחים על ידי עבודה סיזיפית וחוזרת על עצמה, כמו קדיחת בולטים לאורך פיצ'ים שלמים.
 +
 +
עוד ועוד מסלולים שנפתחו במקור במלאכותי (כלומר - חשבו שאי אפשר לטפס אותם חפשי) מטופסים חפשי בשנים האחרונות. [[לין היל]] טיפסה בשנת 1993 את כל הפיצ'ים של ה"נוז" על ה"אל-קפיטן" ב[[יוסמיטי]] בטיפוס חפשי והיתה בין המובילים של טרנד חדש: לפתוח מסלולי אייד ארוכים על [[קירות גדולים]] בלי אייד. במרבית המקרים האיבטוח עליהם נעשה על ידי הוספת בולטים לאורך המסלול (מה שנקרא רטרו-בולטינג), מה ששוב מעלה טענות על ''זיהום של רוח הטיפוס'' ועל ''הרס המסלול כפי שנפתח''.
  
 
==דירוג==
 
==דירוג==
 +
[[דירוג של מסלולי טיפוס מלאכותי]] מתייחס לאיכות ה[[עגינות]] ולא לקושי הצעדים. במסלולי טיפוס מלאכותי אין משמעות לפרטים בסלע כמו חריצים, כיסים (pockets) וכו' אלא במידה שהם מספקים מקום לעגינות. מסלול מקבל, לכן, דירוג גבוה, אם העגינות בו גרועות וקשה לשים אותן. ניתן לומר כי הדירוג הוא על פי הסיכון בטיפוס המסלול.
 +
 +
הדרגות הן A0 עד A6, כאשר האות A מסמלת Aid - מלאכותי. לעיתים נראה דירוג מלאכותי גם על מסלול חפשי, וזאת אומרת שניתן לטפס את הקטע הקשה במלאכותי.
 +
==קריאה נוספת==
 +
*[http://bigwalls.net/wallwiki/index.php?title=Main_Page הויקי של הקירות הגדולים]
 +
*[http://www.bigwalls.net/climb/BigWallTechManual1988.pdf ספר משנת 1988, קצת מיושן, אבל מצויין]
 +
*[http://www.bigwalls.net/climb/BigWallTechManual.htm ותקציר של הספר...]
 +
*[http://www.expemag.com/V0/comp/escalade.php סקירה בצרפתית, אבל עם תמונות טובות, של ציוד וטכניקה בסיסית]
 +
*[https://www.groundup-tours.com/post/המדריך-הקצר-בעברית-לטיפוס-bigwall?fbclid=IwAR09YfS1Vhr_I9cMUN19aA7_M5-NJ9kcVU5aK0mwK_NcEwnWuXbcJWRQdDs מאמר ל עדו גייר (מדריך טיפוס) על טיפוס מלאכותי ואיך כדאי להתחיל...]
  
The grading scale incorporates difficulty of placing protection and the danger associated with falling. The original scale was a closed gradation scale from A0-A5, modern aid climbers have adopted "new wave" grading which compresses the scale but still uses A0-A5.
 
A0 Pulling on solid fixed gear.
 
A1 Easy aid, no risk of any piece of protection pulling out. Safe falls.
 
A2 Moderate aid. Short sections of tenuous placements above good protection.
 
A2+
 
A3 Hard aid. Involves many tenuous placements in a row.
 
A3+
 
A4 Runout, complex and time consuming. Many body weight placements.
 
A4+
 
A5 Serious, hard aid with huge falls and possibly lethal results. No bolts or rivets.
 
A6 The belay is bodyweight, you fall everyone dies (solely theoretical grade).
 
[edit]Literature
 
http://www.expemag.com/V0/comp/escalade.php
 
 
----
 
----
תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...
+
תרמו לדף זה: [[משתמש:מיכה יניב|מיכה יניב]] ואחרים...
 +
 
 +
[[קטגוריה: טיפוס הרים]][[קטגוריה: הגדרות]][[קטגוריה: טיפוס סלע]][[קטגוריה:טיפוס מלאכותי]][[קטגוריה: טיפוס]]

גרסה אחרונה מ־15:29, 10 בדצמבר 2020

גאסטון רבופה על מסלול מלאכותי בשאמוני

טיפוס מלאכותי (באנגלית: Aid Climbing; בצרפתית Artif, קיצור של Artificiel) הוא סגנון טיפוס המשתמש בעיגונים (אבני עיגון, בולטים ופיתונים) כדי להתקדם לאורך המסלול. בשיטת הדירוג של יוסמיטי, YDS - Yosemite Decimal System נחשבים מסלולים מלאכותיים לדירוג 6. יש דירוג מיוחד למסלולים מלאכותיים.


טיפוס מלאכותי נבדל במיוחד מטיפוס חפשי, בו אין שימוש בציוד כדי להתקדם לאורך המסלול אלא באחיזות של הסלע, והציוד משמש לאבטחה בלבד. בטיפוס מלאכותי המטפס תלוי על הציוד ועל העגינות מרבית הזמן. באופן כללי ניתן לומר כי בטיפוס מלאכותי אין משמעות רבה כלכך ליכולות אתלטיות אלא יותר ליכולות טכניות, אם כי אין לזלזל בהיבטים הפיזיים והנפשיים הדרושים במסלולים מלאכותיים קשים. קטעים ומסלולים של טיפוס מלאכותי הם לרוב ארוכים ותלולים ביותר, ודורשים כוח וסיבולת רבים, פיזיים ומנטאליים.

היסטוריה

עד שנות השישים (של המאה העשרים), וגם אחר כך, טיפוס מלאכותי היה נפוץ בהרים ובמרבית איזורי הטיפוס הגדולים. יוסמיטי הוא אתר מפורסם כזה, אבל גם בשאמוני בצרפת ובכל רחבי האלפים זה היה המצב. גאסטון רבופה (Gaston Rébuffat) למשל, התפרסם בין השאר בזכות מסלולים מלאכותיים שפתח בשנות השבעים של המאה העשרים, חלקם בסולו. התמונה כאן היא שלו, כשהוא מטפס על הגרניט של שמוני. עם השיפור בציוד ובטכניקה, התברר כי ניתן לטפס רבים ממסלולים אלה גם בטיפוס חפשי. מספר מטפסים יצאו בביקורת על השימוש בטיפוס מלאכותי. ריינהולד מסנר אמר כי: אנשים מגיעים לראשם של מסלולי סלע לא על ידי יכולת, מיומנות וכשרון, אלא על ידי השפלת הקיר דרך עבודה פיזית קשה, פיץ' אחר פיץ'. מיהו זה שזיהם את רוח הטיפוס? (תרגום חפשי מתוך רצח הבלתי-אפשרי).

טיפוס חפשי הפך לפרטיקה הנפוצה, ומטפסים המשיכו לטפס מסלולים מלאכותיים, אבל יותר ויותר כאלה שאין בהם אחיזות, שהסלע מתפורר, ושאין בהם עגינות. חלק ממסלולים אלה נפתחים על ידי עבודה סיזיפית וחוזרת על עצמה, כמו קדיחת בולטים לאורך פיצ'ים שלמים.

עוד ועוד מסלולים שנפתחו במקור במלאכותי (כלומר - חשבו שאי אפשר לטפס אותם חפשי) מטופסים חפשי בשנים האחרונות. לין היל טיפסה בשנת 1993 את כל הפיצ'ים של ה"נוז" על ה"אל-קפיטן" ביוסמיטי בטיפוס חפשי והיתה בין המובילים של טרנד חדש: לפתוח מסלולי אייד ארוכים על קירות גדולים בלי אייד. במרבית המקרים האיבטוח עליהם נעשה על ידי הוספת בולטים לאורך המסלול (מה שנקרא רטרו-בולטינג), מה ששוב מעלה טענות על זיהום של רוח הטיפוס ועל הרס המסלול כפי שנפתח.

דירוג

דירוג של מסלולי טיפוס מלאכותי מתייחס לאיכות העגינות ולא לקושי הצעדים. במסלולי טיפוס מלאכותי אין משמעות לפרטים בסלע כמו חריצים, כיסים (pockets) וכו' אלא במידה שהם מספקים מקום לעגינות. מסלול מקבל, לכן, דירוג גבוה, אם העגינות בו גרועות וקשה לשים אותן. ניתן לומר כי הדירוג הוא על פי הסיכון בטיפוס המסלול.

הדרגות הן A0 עד A6, כאשר האות A מסמלת Aid - מלאכותי. לעיתים נראה דירוג מלאכותי גם על מסלול חפשי, וזאת אומרת שניתן לטפס את הקטע הקשה במלאכותי.

קריאה נוספת


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...